dinsdag 20 januari 2015

Energie aanpassingen

Ik streef er naar om elk kwartaal mijn meterstanden door te geven (kan met Greenchoice op elk moment). Zo kan ik zien of ik goed op weg ben.
Het bleek dat mijn energiebesparende methodes toch echt veel energie had bespaard.

Na het invullen zei de website dat mijn maandelijkse voorschot te hoog was. Of ik het even wilt verlagen. Prima!

Ik kan mijn voorschot volgens de berekeningen op de websit veilig verlagen tot 69 euro per maand. (60 euro is "op nippertje"). Dat is wel een flinke verbetering t.o.v. het oude bedrag van 143 euro per maand (bij mijn oude leverancier was het zelfs 161 euro per maand).

Uiteindelijk heb ik het nu gewijzigd naar een veilige en mooi getal van 80 euro per maand. Ik was namelijk wel een paar weken op vakantie geweest waarbij ik uiteraard weinig energie heb verbruikt.

Wat wel mijn duurzame wijzigingen waren:

-(bijna) Alle lampen in huis zijn vervangen met LED-lampen. Deze zijn nu veel voordeliger geworden. Bij IKEA (prima lampen!) zijn ze de helft goedkoper. Het loont nu dus wel om ze te halen. De halogeenspotjes heb ik wel vervangen met ledspotjes die ik via internet heb besteld. De kwaliteit daarvan valt tegen, maar zijn dan ook veel goedkoper (minder dan 1 euro per stuk). Besparing is gemiddeld 150 watt aan verlichting welke ongeveer 3 uur per dag aan staat.

-De CV ketel heb ik anders ingesteld. 50'C voor verwarming en 60'C voor tapwater. Heter gebruik ik toch niet en het scheelt gas.

-Mijn "entertainment"-hoek was al voorzien van een aan/uit schakelaar om standby sluipverbruik te verminderen. Maar nu is mijn decoder ook voorzien van een digitale tijdschakelklok. Op momenten dat er niemand thuis is EN er ook niks opgenomen hoeft te worden, dan gaat die helemaal uit. Deze verbruikt immers 10watt in "standby".

-Het bleek dat de elektrische waterbak van mijn katten 10 watt verbruikt. Op momenten dat mijn katten dus niet zo vaak beneden zijn, is deze dus uit via een tijdschakelklok.

-Mijn Mac en randapparatuur zijn opnieuw ingericht. Randapparatuur zit nu aan een aan/uit-stekkerblok. Hiervoor zaten ze namelijk op een master/slave-stekkerblok. Maar mijn Mac bleek te zuinig te zijn in slaapstand. Hierdoor ging het randapparatuur zomaar eventjes aan. Omdat de m/s-stekkerblok niet zo goed in te stellen is.

-Van de spotlamp met 4 spots in mijn werkkamer heb ik 3 spots er uit gedraaid. Ik hoef mijn werkkamer namelijk niet zo fel te verlichten. Enkel mijn werkplek is genoeg. Ik heb achter mijn monitor nu een ledstrip geplakt zodat deze ook voor wat achtergrondverlichting kan zorgen.

-Mijn vaatwasser gaat helemaal uit ipv op standby na een wasbeurt (gemiddeld om de dag wassen). Scheelt 5 watt

-Mijn koelkast is een tandje lager gezet. Koeling 4 ipv 5.

-De robotstofzuiger(s) staan nu achter tijdschakelklok zodat ze na het opladen niet verder stroom verbruiken.


Al met al is mijn minimale verbruik van 250W verlaagd naar 98W. Lager is moeilijk, omdat de balansventilatiesysteem constant zit te blazen. En de koelkast e.d. moeten ook aan blijven. Volgens mijn metingen scheelt het keukenblok 45W aan verbruik... (waarvan 10W vanwege het klokje op de oven en magnetron... die kan ik helaas niet uitzetten)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten