dinsdag 29 juli 2014

Introductie

Een paar maanden geleden heb ik ontdekt dat het doel wat ik wil bereiken een naam heeft: financieel onafhankelijkheid.
Er zijn blijkbaar ook anderen die bewust leven om uiteindelijk niet langer afhankelijk te hoeven zijn van verplicht werk.

De afgelopen paar maanden heb ik me ingelezen en met discussies meegedaan. Nu is het misschien ook mijn beurt om mijn avonturen even op te schrijven. Misschien is het wel nuttig voor anderen.

Maar eerst een introductie. Ik probeer deze blog voorlopig anoniem te houden, dus ik zal niet te veel (correcte) details

Ik vind dat mijn financiële reis begonnen is op het moment dat ik een huis heb gekocht. Ik heb namelijk op dat moment ook net een vast contract gekregen. Dus laten we daar maar beginnen.

Het was dus 10 jaar geleden dat ik een vast contract heb gekregen in een ICT bedrijf. Ik had toen gelijk een nieuwbouw huis gekocht. Want tot die tijd woonde ik in bij mijn ouders. Waarom niet, zij hadden een huis 2 minuten fietsen van de hogeschool.

Ik kocht het huis voor ongeveer 2 ton (toppunt van huizenprijzen natuurlijk). Deze is gefinancieerd met een spaarhypotheek van 80k, een aflossingsvrije hypotheek van 120k. Beide hypotheken zijn met 5% rente vastgelegd op een rentevaste periode van 20 jaar.

Ik heb het huis dus gekocht op mijn starterssalaris, wat toen maar NET lukte. In principe een tophypotheek dus.
De inrichting is betaald uit mijn spaarpot (wat vrij groot was, aangezien ik nog bij mijn ouders woonde). Op het moment dat mijn leven in mijn eigen huis begon, had ik nog 10k over.

Dit was ook nodig, want met de vaste lasten die ik toen had, hield ik elke maand geen cent over.

Gelukkig ging het 10 jaar geleden nog goed met de ICT en mijn salaris groeide snel. Elk jaar wel met 10%.
Ik bleef wel leven zoals in mijn studentijd en heb de salarisverhogingen vooral opgespaard.

Helaas is na 3 jaar sparen een groot gedeelte van het spaargeld verbruikt. De trouwerij met de bijbehorende honeymoon heeft me namelijk wel wat geld gekost. ;)

Mijn vrouw trok op dat moment bij mij in. Aangezien het huis gekocht was op 1 salaris en de vaste lasten vrij laag zijn (nieuwbouwhuis, dus zeer goed geïsoleerd), was het met twee salarissen natuurlijk een luxe tijdperk aangebroken.

We hielden veel geld over. En door onze drukke banen was het ook niet echt mogelijk om veel op vakantie te gaan. We zijn allebei vrij zuinig ingesteld, dus geld uitgeven voor het uitgeven was er ook niet bij. (Hoewel ik wel spontaan iets duurs kan kopen.) Dus hadden we het besluit genomen om het extra geld te sparen.

Een paar jaar geleden was er een reorganisatie gaande bij het bedrijf waar mijn vrouw werkte. Zij werd uitgepikt. Dat was een hectische tijd. Hoewel zij gelukkig binnen een half jaar een andere baan heeft weten te vinden, had die tijd ons wel aan het denken gezet. Wat als een van onze salarissen uitviel?

We hadden dan wel een flinke buffer opgebouwd, ver boven het vermogensheffing-grens. Maar daar konden we het ook niet te lang op uitzingen (dachten we).

We need a plan.
Dat plan zal ik in de volgende Posts uitleggen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten