woensdag 30 juli 2014

Financieel onafhankelijk worden: stap 1

Door een turbulente crisistijd waren we genoodzaakt om een Plan B te maken. We beseffen allebei dat we niet altijd verzekerd zijn van een goed inkomen.

Waarom moeten we daar dan ook van afhankelijk zijn? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we, bij wijze van met een baan bij de McDonald's ook gewoon in ons eigen huis kan blijven wonen?

We gingen narekenen, onze inkomsten en uitgaven in kaart brengen, en de contracten er eens uitpluizen.

De conclusie:
vaste lasten omlaag. En het hoofdmoot van onze vaste lasten bestaat uit de hypotheken. Samen goed voor 1000 euro bruto maandelijks.

Die moet eerst omlaag.

Aan de andere kant, we willen niet stressen als 1 van onze inkomens wegvallen. We hebben dus een criteria gesteld dat we in ieder geval een netto jaarsalaris als buffer willen houden. (Dat is toevallig rond de VRH-grens van 42k. )

Op het moment van intreding van dit plan hadden we een vermogen welke meer is dan 2x dat bedrag.

We besloten om eerst af te lossen op het aflossingsvrije gedeelte. We mogen namelijk maximaal 15% aflossen op de oorspronkelijke hypotheeksom, en de aflossingsvrije hypotheek was het grootst. Qua rente maakt het niks uit of we aflossen op de aflossingsvrije hypotheek of de spaarhypotheek. Zij verschillen maar 0,1% van elkaar. En de spaarhypotheekregels waren te gecompliceerd.

Dit jaar hebben we de magische grens van 100k hypotheekschuld doorbroken. In totaal dus al 100k afgelost, en 100k hypotheekschuld over.

Fase 1 is bereikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten