vrijdag 8 augustus 2014

Besparen op: energie. Energieverbruik inzichtelijk met Youless

Deze week ben ik eens gaan focussen op het verminderen van energiegebruik.

Ik heb voor 79 euro een Youless energiemeter besteld. De Youless is eigenlijk een lichtmeter, deze plak je op je energiemeter in je meterkast, net op het flitslampje (die aangeeft hoeveel stroom je verbruikt). De Youless houdt dit bij en stuurt het draadloos door naar waar jij het wilt.

Eergisteren is die binnengekomen en ik heb hier flink mee gespeeld. De installatie was binnen 5 minuten gebeurt  (waarvan 3 minuten is besteed om het plakkertje plakbaar te maken)

Met een iPhone in de hand heb ik de Youless-app opgestart en ben ik het huis rondgelopen. Het bleek dat er flink sluipverbruik in huis is. De HD-recorder, de NAS die 's nachts aan bleef, de radiowekkertje uit het jaar nul, de vaatwasser die op stand-by staat, etc.

Door deze allemaal uit te schakelen 's nachts, scheelt het elke nacht 100 watt verbruik. 1 watt is op jaarbasis ongeveer 2 euro. Dus hiermee heb ik 200 euro aan energie bespaard. De energiemeter is hiermee direct terugverdiend.

Daarna ben ik aan het hobbyen geslagen en heb ik de waardes van de Youless laten uitlezen door een website. Hierdoor kan ik per minuut in kaart brengen wat het stroomverbruik is.

En dit is het resultaat
De waardes van vannacht en vanochtend. Je ziet duidelijk wat er in huis afspeelde. De meeste pieken zijn te herleiden.

Ik moet nog even verder mee spelen, want gemiddeld is er elke nacht toch nog 180 watt aan verbruik. Nou zitten de WTW-installatie, koelkast en diepvries natuurlijk hier bij. Maar er moet toch ergens wel wat te besparen zijn.

Maar de echte besparingen zitten in het tv kijken. Als de TV aan gaat, verbruikt de hele installatie 300 watt...

2 opmerkingen:

 1. Interessant zo'n apparaat. Want ik schreef een blogje over het verbruik bij ons 's nachts (dank voor je reactie trouwens).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is inderdaad wel inzichtelijk. Het probleem met "slimme meters" en zo, zoals Toon van eneco, is dat ze niet mobiel zijn.

   Met die Youless geïnstalleerd kon ik gewoon met hun app op mijn telefoon de apparaten een voor een uitschakelen om uit te zoeken waar de winst te halen is.

   Het nachtverbruik is natuurlijk wel het meest belangrijkste om kwijt te raken. Als deze 's nachts draaien, betekent dat ze overdag ook constant zitten te verbruiken.

   Verwijderen