zondag 3 augustus 2014

Besparen op: koken met de slowcooker. Tips

Wij gebruiken dus vaak de slowcooker. Maar hoe doen wij dat nou? Het is net wat anders dan wat je in de filmpjes ziet.

Ten eerste de aanschaf: een slowcooker is een amerikaans apparaat. In Nederland wordt het niet vaak verkocht. Dus hier is het ook veel duurder. Je wilt voor een gemiddeld gezin het liefst 3.5 liter
Kijk daarom op de engelse of duitse Amazon voor de prijzen daar. Samen met verzending kan je een luxe model krijgen voor de prijs van een instapper hier in NL.

Slowcookers zijn simpele apparaten. Dus qua merk maakt het weinig uit. Wat wel handig is zijn de volgende criteria:

 • Formaat zo groot mogelijk (afhankelijk van je keuken). 3.5 liter minimaal. Hoe groter, hoe meer je kan bereiden.
 • Een keramische binnenpot welke je makkelijk schoon kan maken
 • Een warmhoud-functie is handig (digital countdown). Voor als jouw werkdag inclusief reistijd meer dan 8 uurtjes bedraagt. (een timer wil je niet hebben. Is gevaarlijk met rauw voedsel). Deze kookt tot je opgegeven tijd, en zet zichzelf daarna in warmhoud stand.


Voor slowcookermaaltijden heb je zipper-freezerbags nodig. Oftewel, afsluitbare diepvrieszakjes.
In je normale supermarkt zijn dit best wel duur.

Je kan natuurlijk proberen om gewone diepvrieszakjes te gebruiken, maar dat is niet verstandig voor slowcookermaaltijden. Deze heeft namelijk veel vloeistof (sauzen) in zich. Normale diepvrieszakjes kunnen dan gaan lekken.
De afsluitbare zakjes zijn lekvrij en je kan het heel plat bewaren in de diepvries (ruimtebesparend).

Om toch wat te besparen halen we de diepvrieszakjes bij onze favoriete winkel: Action. Dat scheelt al vaak de helft in vergelijking met de supermarkten. En 1 doosje met zakje is genoeg voor een maand.

Bij de Action heb je ook braadzakjes te koop. Die neem ik ook altijd mee.
Normaal gesproken zal je eigenlijk al je ingredi├źnten (van je ontdooide diepvrieszak) in een slowcooker gooien en gebruiken.Dat is een mogelijkheid, en het eindresultaat is heerlijk.
Ik heb echter verzonnen dat je ook de maaltijden in braadzakken kan zetten om te bereiden. Ik vul de slowcooker met driekwart water. Daarna plaats ik de braadzakken (met de opening naar boven) in de slowcooker en bereid het zo.
De maaltijden worden minder waterig, het vlees is net zo mals en de smaak trekt nog beter in.
Een bijkomend voordeel is dat ik in een keer meerdere maaltijden kan bereiden. Ik doe dan meestal een vleesmaaltijd in een braadzak. In een ander braadzak doe ik dan de garnering. Aardappels, bonen, linzen, etc.
De opening van de zakken hang ik over de rand en plaats de deksel erop.

En... na afloop je hoef de slowcooker niet schoon te maken, want het water blijft schoon. Die kan je dan ook gewoon hergebruiken.

Omdat in de slowcooker het vlees heerlijk mals wordt, hoef je ook geen duur vlees te kopen. Koop de goedkoopste taaie runderlappen in plaats van een biefstukje. En je betaalt 5 euro per kg in plaats van 10-15 euro per kg.
Koop gewoon kippenbouten in plaats van kipfilet. Je kan deze ontbotten, maar het hoeft niet. Het vlees valt van de botten na een bereiding in de slowcooker.
Ik koop mijn vlees groots in bij de lokale slager. Deze verkoopt veel lekkerder vlees dan de supermarkt. En nog wel tegen betere prijzen.


En voor gerechten: kijk op internet voor inspiratie.


2 opmerkingen:

 1. Dankje voor de tips van de diepvrieszakjes en braadzakjes!
  Ik heb een slowcooker maar nog nooit maaltijden zo in de zakjes gedaan dat je ze alleen nog maar in de cooker hoeft te plaatsen. Lijkt me ideaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Thanks for the shout-out for Slow Cooker from Scratch!

  BeantwoordenVerwijderen