zondag 3 augustus 2014

Besparen op: koken. Met behulp van een slowcooker. De berekeningen.

In amerika schijnt elk gezin er wel eentje te hebben. Een slowcooker, heel vaak genoemd naar de oorspronkelijke fabrikant Crockpot.

Dit is eigenlijk een grote elektrische pan welke het eten langzaam gaar maakt. Eigenlijk de moderne versie van de stoofpot. En zo maak je het eten ook.

Je zet al je ingrediënten in de pan met wat water en laat het uren pruttelen tot je een heerlijk malse maaltijd hebt. Het enige verschil is dat je deze nu doet op elektriciteit in plaats van een vlammetje.

In de praktijk betekent dat je in de ochtend je jouw eten in de crockpot kan zetten om 's avonds thuis te komen met een volledig bereidde maaltijd.

Er wordt in amerika ook reclame gemaakt dat het zoveel scheelt qua energie. Maar is dat wel zo?

Even uitrekenen. Een slowcooker heeft twee standen. High en Low. High gebruikt ongeveer 250 watt en je eten is in 4 uur klaar.
Low gebruikt ongeveer 65 watt en je eten is in 6-8 uur klaar.

Dus
low: 6x65= 390 wattuur.
high: 4x250 = 1000 wattuur.


In vergelijking met andere kookmethodes (een gemiddelde kooktijd genomen):
Oven: 45 minuten=  0.75 x 700 = 525 wattuur
Inductie kookplaat= 30 minuten = 0.5x1400 = 700 wattuur
Magnetron = 10 minuten = 0.17x750 = 127,5 wattuur
Friteuse = 20 minuten = 0.3x850 = 255 wattuur.


Oftewel. Qua energiekosten is een slowcooker wellicht wat goedkoper dan andere traditionele kookmethodes. (maar met een magnetron, friteuse en een kookplaat krijg je niet zo lekkere eten als met een slowcooker)
(als je zonnepanelen hebt, dan is het natuurlijk helemaal goedkoop. Want je verbruikt stroom tijdens de momenten dat je ook daadwerkelijk zonlicht hebt. Ook in de winter.)


Daarnaast kan je met een slowcooker heel veel tijd en geld besparen door ingrediënten groot in te kopen en deze in maaltijdporties invriezen.

Elke avond haal je dan een maaltijd uit de diepvries om in de ochtend deze in de slowcooker te zetten. Het groot inkopen scheelt je al heel veel geld. En je hoeft slechts eenmalig een uur te besteden om deze ingrediënten in te delen.
Dit in vergelijking met elke dag 15-60 minuten in de keuken om de maaltijden voor te bereiden.

Er staan op youtube filmpjes van mensen die voor een hele week (of een maand) voorbereiden. Met elke dag een andere maaltijd!
Een voorbeeld:
Het grootste nadeel is wel dat je niet moet vergeten om je eten te ontdooien de avond ervoor, anders wordt het gewoon macaroni.
2 opmerkingen: